País Basc / Euskadi - Àlaba / Araba


San Esteban de Durana
(Arratzua-Ubarrundia)

42º 53,469'N ; 2º 38,311'O    
Les primeres notícies del lloc de Durana daten de principis del segle XI, quan apareix en el document conegut com la Reja de San Millán, on estaven reflectides les rendes que pagaven les diferents poblacions a aquest monestir.


El temple actual de San Esteban va ser aixecat en el segle XII, però al llarg dels segles s’ha anat adaptant als gustos i necessitats del moment. A finals del segle XV o principis del XVI es construeix una nova capçalera, de planta rectangular i coberta amb voltes de tercelets. En les seves claus de volta es representen a Sant Esteve i a la Santíssima Trinitat. La nau presenta una volta de canó apuntada i reforçada per dos arcs torals,  corresponents a l’edifici romànic. Tant aquesta volta com les de la capçalera van ser decorades amb grisalles en el segle XVI, però les capes de calç posteriors impedeixen veure-les. Presideix l’absis un retaule barroc del segle XVII, on es van aprofitar dues imatges de sant Sebastià i de san Roc del XVI.

En el mur sud del presbiteri es va descobrir a finals del segle XX una finestra romànica, que havia estat cegada. Per la part exterior, que ha quedat dins l'espai que hi ha entre la teulada i la volta de la sagristia. Està decorada amb dues arquivoltes de bossell amb un fris de besants, com els que trobem a San Pedro de Quilchano. Aquests arcs descansen en dues parelles de columnes, que tenen els seus capitells de tipus vegetal. Per la part interior, la finestra només presenta un arc amb una motllura en forma de bossell, que descansa en dos capitells vegetals. El fust de les columnes s'ha perdut.

Però sens dubte, l’element més interessant del temple és la seva portalada d’accés, datada a finals del segle XII o principis del XIII. Està clarament connectada amb el taller que va treballar a les esglésies d’Otazu i Argandoña i és un dels millors exemples de tota la província d’Àlaba.


Està formada per cinc arquivoltes apuntades, protegides per un guardapols decorat amb fulles lanceolades.

La primera arquivolta està decorada amb un bossell flanquejat per dos frisos d'arcs cecs. La segona té esculpides fulles d'acant, mentre que la tercera torna a presentar un bossell, amb fris de dents de serra, sense relleu. També trobem un bossell en la quarta, en aquest cas amb arcs cecs de mig punt al seu damunt. En la clau de l'arquivolta l'arc és apuntat. La darrera arquivolta presenta una incisió sobre la que trobem novament fulles lanceolades.


Detall de la portalada   Detall de la portalada

Detall de la portalada   Detall de la portalada


Els bossells de la primera i de la tercera arquivoltes comencen i acaben en bases decorats amb semicercles, que en el cas del primer bossell contenen fulles.

Detall de la portalada   Detall de la portalada

Els arcs descansen en una imposta decorada amb tiges perlades que es van entrellaçant formant cercles i formes sinuoses.

Detall de la imposta   Detall de la imposta

Per sota i coincidint amb els quatre arcs exteriors, trobem quatre parelles de columnes.

Columnes del costat esquerre    Columnes del costat dret

El capitell exterior esquerre està decorat amb dues rosetes de sis pètals circumscrites. Tant el cercle com la flor estan perlats. Entre elles hi ha una gran fulla, amb la punta doblegada. En un registre superior veiem fulles lanceolades i volutes. El segon capitell representa a una dama noble amb barballera i lligadura. Està flanquejada per fulles lanceolades i al seu damunt trobem una mena de dosser decorat amb dents de serra. Al seu costat trobem el cap d’un noble, que porta un capell amb rombes i triangles. Com la dama, té una mena d’estructura al seu damunt, que només està decorada per la part inferior. Creiem que, com és habitual a la zona, representen als promotors del temple. El darrer capitell té representada una estrella de sis puntes perlada, dins la que trobem una flor de sis pètals, una retícula geomètrica, una bola encaputxada en l’angle i volutes en la part superior

Capitell del costat esquerre   Capitell de la dama

Capitell del cavaller   Capitell del costat esquerre


En el costat dret tenim a dues bèsties enfrontades en el primer capitell. Tenen ales i una cua enroscada. Malauradament presenten un elevat grau d’erosió. En el segon capitell trobem motius vegetals distribuïts en dos nivells. A continuació veiem a una àliga que agafa amb les seves urpes a una llebre o un conill. En el darrer capitell veiem a dues aus enfrontades que beuen d’un mateix recipient. Al seu damunt veiem fulles molt allargades i perlades.

Capitell del costat dret   Capitell del costat dret

Capitell del costat dret   Capitell del costat dret


Les bases d’aquestes columnes estan decorades amb semicercles, motius vegetals i urpes. Per sota hi ha un sòcol decorat amb fulles lanceolades.

Bases del costat esquerre   Bases del costat esquerre

Bases del costat dret   Bases del costat dret


Entre aquestes columnes trobem unes de més petites, tallades directament en els brancals. Els seus capitells estan decorats majoritàriament amb el mateix motiu, que es forma amb una tija perlada, que s’entrecreua i forma un cercle. Els dos capitells més occidentals tenen decoració vegetal molt bàsica. Les seves bases estan decorades amb semicercles dins dels quals hi ha motius vegetals.

Capitell  Capitell  Capitell  Capitell

Capitell  Capitell  Capitell  Capitell


També presenten decoració els dos brancals de l’arc interior, on es simulen columnes com les que acabem de descriure. També trobem una decoració a base de tiges perlades que en el costat dret formen arcs de mig punt, mentre que en el costat esquerre formen cercles dins dels quals hi ha flors de sis pètals. A la part interior trobem novament fulles en forma de llança.

Detall del brancal esquerre  Detall del branquel dret

La porta està oberta en un mur de pedra que sobresurt lleugerament del mur sud. A banda i banda de la porta hi ha dues franges de fulles lanceolades. En els angles exteriors també trobem una columna esculpida amb capitells similars als que hem descrit anteriorment per a les columnes intermèdies. Per sobre de la imposta hi ha una segona columna.


Malauradament, en la nostra visita al temple no vam poder accedir a l'interior i per tant no us podem oferir imatges de la nau i de la finestra localitzada en el presbiteri. Esperem en futurs viatges a la zona trobar les complicitats o la informació per poder oferir-vos aquestes imatges.