País Basc / Euskadi - Àlaba / Araba


San Esteban de Ullíbarri – Arrazua/Uribarri Arratzua
(Vitòria - Gasteiz)

42º 53,274'N ; 2º 35,645'O    
El temple de San Esteban va ser aixecat en el segle XIII, però ha patit nombroses alteracions al llarg dels segles. En el XVI es va reformar la capçalera, dotant-la d’un transsepte poc profund i amb un creuer cobert amb volta estrellada. La resta de la nau correspon bàsicament a l’obra romànica, coberta amb un volta apuntada, que està reforçada amb arcs torals. La coberta i els arcs van ser decorats a finals del segle XVIII en estil neoclàssic. És d’aquest mateix segle la torre campanar, d’estil barroc.


En el mur sud, protegida per un porxo de factura posterior, trobem la porta d’accés, del segle XIII. Està formada per cinc arquivoltes i un guardapols escacat.


Les arquivoltes senars estan decorades amb un bossell, mentre que la segona té decoració a base de fulles d’acant.

Detall de la portalada   Detall de la portalada

La quarta arquivolta és la més interessant de totes, doncs presenta tot un reguitzell de figures esculpides. Malauradament, han desaparegut les dues dels extrems. La primera imatge de l’esquerra ens mostra a un personatge d’esquenes amb les mans aixecades i les cames obertes, que ha perdut el cap. Precisament un cap d’home és el que veiem en la següent figura. Es barbat i té el cabell arrissat amb uns rostres facials que ens recorden a un personatge subsaharià. A continuació, trobem un altre cap, amb el coll molt llarg i amb barba i bigoti. Sobre el cabell té una mena de corona feta amb fulles.

Personatge d'esquenes  Cap humà  Cap humà

Si seguim el nostre recorregut trobem a dos personatges que entrecreuen les seves cames, que algunes fonts han interpretat com a dos homes lluitant. Al seu damunt veiem a un rei assegut en el seu tron, agafant el mantell amb les mans. El segueix un altre personatge assegut, que té un llibre obert a les mans.

Dos personatges lluitant  Rei  Personatge llegint

La darrera figura d’aquest costat de l’arquivolta també està asseguda i té un objecte que no identifiquem a les mans. En l’altre pendent de l’arc veiem un altre cap humà amb el pentinat molt marcat. A continuació hi ha dues dames que porten el que semblen uns flascons a les seves mans.

Personatge assegut  Cap humà  Dues dames

Sota les dames veiem a un pastor que porta caputxa, un bastó a la mà dreta i toca el corn amb l’esquerra. Al seu costat hi ha dues ovelles. El segueix un bisbe beneint amb mitra i bàcul.

Pastor i ovelles  Bisbe

Acabem el nostre recorregut amb un cavall amb la sella de muntar i un home que sembla sostenir alguna cosa sobre les seves espatlles com si fos un atlant.

Cavall  Atlant

Els arcs descansen en cinc parelles de columnes esculpides en els propis brancals, que tenen els capitells de temàtica vegetal molt simples.

Capitells de la portalada  Capitells de la portalada

Capitell de la portalada  Capitell de la portalada


Tota la portalada està construïda en un cos avançat al mur i en els angles trobem també dues columnes amb els capitells de la mateixa factura que els de la portalada.

Capitell esquerre  Capitell dret