País Basc / Euskadi - Àlaba / Araba


San Julián i Santa Basilisa d'Oreitia
(Vitòria - Gasteiz)

42º 51,426'N ; 2º 33,557'O    
El temple actual presenta diversos moments constructius.  La capçalera i el primer tram de la nau, cobert amb una volta de creueria  i la porta corresponen al període medieval, mentre que la resta del temple es va edificar entre els segles XVI i XVII.


Es creu que la capçalera es va substituir a una d'anterior romànica, avançat el segle XII. L'absis té planta poligonal, cobert amb una volta reforçada per vuit nervis que es troben en una clau decorada amb motius vegetals. En l'altre extrem, descarreguen la seva força en unes columnes amb els capitells de tipus vegetal.


En un dels murs del costat sud de la capçalera veiem un òcul, dels pocs romànics que es conserven a Àlaba. Està format per diversos cercles concèntrics, en el més interior hi ha esculpides flors de cinc pètals.

Òcul de l'absis   Òcul de l'absis

Al seu damunt trobem un dels elements més característics del temple d'Oreitia i que sens dubte ocupava un altre lloc originalment. Es tracta d'un cavaller bellament tallat i amb tot luxe de detalls, que va muntat a cavall i porta una llança amb banderola i escut.


Està clar que aquesta no era la seva ubicació original, doncs es va haver de retallar la pedra on està esculpit per deixar lloc a la mènsula que hi ha sota la cornisa. Aquesta està decorada amb un cap humà, calb i amb la boca oberta mostrant la llengua, en actitud burlesca.


El tot el perímetre de  l'absis trobem altres mènsules esculpides sota de la cornisa, formada per tres cilindres horitzontals. En una d'elles, potser la que més crida l'atenció, veiem a un monstre d'orelles punxegudes que està engolint a un personatge femení. També trobem una on es va esculpir el cap d'un boc, que malauradament ha perdut la cornamenta, un parell de caps humans, un monstre que ens mostra ostentosament els genitals i el que segons la historiadora de l'art Isabel Mellén seria el cul i els genitals d'una dona, que està a punt de parir.

Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida

Mènsula esculpida  Mènsula esculpida  Mènsula esculpida


En l'espai central de l'absis s'obria una finestra clarament gòtica, ara cegada, on destaquen els seus capitells amb motius vegetals i en un d'ells dues harpies enfrontades. El guardapols descansa en dues mènsules esculpides amb caps d'animal.

Finestra de l'absis

Capitells de la finestra de l'absis   Capitells de la finestra de l'absis


En el primer tram de l'absis del costat sud hi havia una finestra de característiques similars, que va ser desmuntada i cegada, per obrir-ne una altra de forma rectangular posteriorment. De la finestra original es conserva el guardapols, que descansa en dues mènsules esculpides amb caps humans molt deteriorats. També es conserven dues columnes amb els seus capitells esculpits amb motius vegetals.

Finestra lateral de l'absis

Detall de la finestra cegada   Detall de la finestra cegada


Darrera del retaule barroc , on veiem als sants patrons entre altres sants i els pares de l'església i que cobreix la part central de l'absis, es van localitzar fragments de pintura mural gòtiques, que formarien part d'un retaule pintat. Malauradament, no s'han fet estudis més concloents, que implicarien la retirada del retaule.

Completen el mobiliari litúrgic quatre retaules barrocs més: dos flanquegen al retaule principal i estan dedicats a la Puríssima i a Sant Agustí i dos situats a la nau dedicats a la Verge del Roser i a sant Roc.

Com hem comentat en iniciar aquest document, semblaria que va existir un temple anterior a la construcció de la capçalera, del que ens ha arribat la porta d'accés i una finestra, descoberta recentment. Estan datades a finals del segle XII.


La porta es troba en un cos avançat fet amb carreus ben escairats i que està rematat per una imposta decorada amb fulles en forma de llança. Els angles del mur han estat rebaixats simulant unes columnes amb capitells vegetals en la part superior, que descansen en dues columnes adossades en el registre inferior. En el capitell del costat esquerre veiem a quatre aus sobre motius vegetals, mentre que el del costat dret és vegetal.

Detall de la imposta  Detall de la imposta

Capitell exterior de la portalada  Capitell exterior de la portalada


La portada està formada quatre arquivoltes apuntades en gradació decorades amb bossell, a excepció de l'arc interior, que està decorat amb uns arcs de mig punt que s'entrecreuen.


Aquests arcs descansen en una imposta decorada amb motius vegetals. Les tres arquivoltes exteriors tenen parelles de columnes sota la imposta. El capitell exterior del costat esquerre està decorat amb la imatge de Sant Miquel lluitant amb un drac. Probablement dos dracs són els animals fantàstics que s'enfronten en el capitell central, però no ho sabem del cert doncs les dues bèsties han perdut el cap. En el tercer capitell veiem flors i motius vegetals de factura molt simple.


En el costat dret es van representar motius vegetals, amb tiges entrellaçades.


Com en molts temples de la zona, entre les columnes principals en trobem unes altres molt més petites, amb capitells de temàtica vegetal molt esquemàtica, geomètrica i un cap d'animal.


Els muntants estan decorats amb elements vegetals de quatre fulles.


La finestra d'aquest mur és de mig punt amb dues arquivoltes, que es recolzen en capitells vegetals. Per la cara interior només hi ha una arquivolta, amb els capitells decorats amb motius vegetals en espiral.


Finestra del mur sud

Capitells de la finestra del mur sud   Capitells de la finestra del mur sud


Malauradament, en la nostra visita a la zona no vam trobar les complicitats suficients per poder accedir a l'interior de temples com aquest i oferir-vos imatges i contribuir així a la seva difusió i coneixement. Ho seguirem intentant en futurs viatges.