País Basc / Euskadi - Àlaba / Araba


San Martín de Lantarón
(Lantarón)

   42º 46,024'N ; 3º 05,843'O    
Aquest indret va ser ocupat des de l’antiguitat a jutjar per les nombroses restes arqueològiques trobades d’època prehistòrica i romana. L’antic nucli de Lantarón, on avui trobem aquest temple, va ser objecte de nombrosos atacs per trobar-se a peus del riu Ebre, que va ser frontera entre els regnes de Castella, Navarra i musulmans. Aquesta vila fortificada que apareix ja en texts del segle X avui ha desaparegut i només la seva església previu en aquest indret.


A finals del segle XVI ja era una sufragània de la parroquial de Sobrón.

Malauradament la vegetació l’envolta pel costat sud i est i en dificulta la seva contemplació i la del riu Ebre. El temple està ubicat en un entorn natural espectacular.


Està format per una sola nau rectangular i de reduïdes dimensions, que està coberta amb una volta apuntada, reforçada per dos arcs torals també apuntats i que acaben en una mènsula. La volta arrenca d’una senzilla imposta, sense decoració.

La capçalera està formada per un absis semicircular, que s’uneix amb la nau mitjançant un arc apuntat. Està il·luminada per una finestra d’una sola esqueixada oberta en el tambor absidal.


Sota la teulada hi veiem una cornisa llisa en la seva majoria, però que presenta boles esculpides en alguns punts.


Aquesta cornisa es recolza en mènsules també sense decoració, a excepció d’unes poques de l’absis. La més interessant és la que té el cap d’un home barbat esculpit. Al seu costat hi trobem una que té dos coloms amb les ales oberta i el cap alçat. Una altra mènsula té la decoració a base de dos cilindres horitzontals. Completa el grup una que estava decorada, però que actualment està mutilada i no podem saber que s’hi va representar.

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida


S’accedeix al temple per una porta oberta en el mur de tramuntana. Aquesta ubicació no gaire habitual està justificada per la ubicació del temple, a nord d’un penya-segat sobre el riu Ebre. Està formada per dos arcs apuntats en gradació.


L’exterior presenta una decoració amb mitges boles i altres elements de difícil identificació per culpa de la seva erosió, en la seva part inferior. Es creu que aquest arc es recolzava en dues columnes, que no s’han conservat.

Detall de la porta

Detall de la porta   Detall de la porta