País Basc / Euskadi - Àlaba / Araba


San Millán de Villamaderne
(Valdegovía)

   42º 49,336'N ; 3º 02,493'O    
Ens trobem davant d'un temple que ha patit nombroses modificacions, la més important a principis del segle XIX. Malgrat això, encara podem veure alguns dels seus elements romànics.


Sens dubte, l'element que més crida l'atenció d'aquest edifici és el seu campanar de cadireta. Està adossat a l'angle sud-oest. Sobre un gran arc apuntat s'aixequen dos nivells d'arcs, tots ells doblats i un tercer pis amb un únic ull. Els ulls del primer pis són de perfil apuntat, mentre que la resta són de mig punt.


Durant les obres de principis del segle XIX es va optar per cegar una de les portes romàniques que tenia el temple, la que s'obria en el mur oest.


Malauradament, el seu estat de conservació és força dolent. Està formada per dos arcs en gradació. L'exterior es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits. L'erosió fa que no puguem concretar els motius que s'hi van esculpir.

Porta cegada

Porta cegadaCapitell esquerre   Capitell dret


Protegeix el conjunt un guardapols decorat amb un escacat.


L'altra porta s'obre en el mur sud és de factura més simple. Està formada per quatre arcs de mig punt en gradació, decorats amb una motllura.


Inicialment el temple va ser concebut amb dues naus orientades d'est a oest. De l'antiga capçalera es conserva un arc apuntat, actualment cegat. De la resta del temple primitiu en queda poca cosa, doncs en la citada reforma es va canviar l'orientació del temple a nord - sud, amb una única nau coberta amb voltes de creueria neogòtiques.