País Basc / Euskadi - Àlaba / Araba


San Pedro de Matauco
(Vitòria - Gasteiz)

   42º 51,675'N ; 2º 34,675'O    
El temple actual va ser aixecat en el segle XVI, amb planta de saló i dues capelles laterals. Les seves voltes són estrellades.


En aquest edifici es va aprofitar la portalada del temple anterior i les mènsules que sostenien el teuladet que hi havia al seu damunt. Està formada per cinc arquivoltes apuntades.


Les arquivoltes senars estan decorades amb bossell. La segona està decorada amb fulles d'acant i la quarta amb flors de diferent tipus. Entre aquestes flors veiem al costat de la clau una àliga amb un felí entre les seves urpes. També en els extrems veiem a un lleó rampant amb el cap girat. 

Detall de la portalada  Detall de la portalada

Lleó rampant  Àliga amb un felí  Lleó rampant


Els quatre arcs exteriors descansen en columnes amb capitells bellament decorats. El capitell exterior del costat esquerre té representats a dos aus que picotegen les fulles d'unes tiges entrellaçades. El següent capitell és vegetal, com el més interior. L'altre capitell també és de temàtica vegetal, amb pinyes en els angles i unes cares de felí en el centre de les parts superiors.

Capitell de la portalada  Capitell de la portalada

Capitell de la portalada  Capitell de la portalada


En el costat dret tornem a trobar un capitell vegetal similar als que hem vist en el costat esquerre. El següent també és de temàtica vegetal, en aquest cas amb falgueres esculpides. El tercer capitell té dues harpies, entre les que hi ha una flor i estan sobre un fons vegetal. En el darrer hi trobem una àliga amb les ales obertes agafant una llebre amb les seves urpes. Sota de l'ala dreta veiem a un personatge amb caputxa i amb una bossa a la mà, que s'ha identificat amb un monjo. Sota l'ala esquerra hi ha una flor.

Capitell de la portalada  Capitell de la portalada

Capitell de la portalada  Capitell de la portalada


Entre aquestes columnes principals veiem altres columnes més petites, com trobem en altres temples de la zona. Els seus capitells i bases estan decorats amb semicercles dins dels quals hi ha motius vegetals i geomètrics.

Capitells de les columnetes  Capitells de les columnetes

Protegeix el conjunt un guardapols esculpit amb motius vegetals. Els extrems del guardapols descansen en dos caps humans. A l'esquerra veiem a una dona noble amb barballera, que té les mans a la barbeta, mentre que a l'esquerra hi ha la imatge d'un rei, que sosté una flor amb la mà dreta. Probablement fan al·lusió als patrocinadors del temple.

Mènsula amb una dama   Mènsula amb un rei

Com hem comentat anteriorment, sobre la porta hi havia un teuladet recolzat en mènsules esculpides. Les dels extrems tornen a mostrar a dos caps humans: a l'esquerra trobem un home amb cabell llarg i barba i a la dreta una dama amb barballera. 

Mènsula amb un noble   Mènsula amb una dama

La resta de mènsules representen a un felí, un cérvol, un altre cap d'animal que no sabem identificar, un boc amb una flor al front, un altre animal similar al que no hem pogut identificar, una altra dama sota un dosser i un personatge grotesc.

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida