País Basc / Euskadi - Àlaba / Araba


Santa Columba de Argandoña
(Vitòria - Gasteiz)

   42º 50,372'N ; 2º 34,998'O    
Als peus del santuari d'Estíbaliz, trobem el nucli d'Argadoña, en ple camí de Sant Jaume. La importància del lloc la podem entendre en veure el seu temple parroquial, aixecat en ple segle XIII. Té una única nau, coberta amb una volta apuntada i dividida en tres trams, que acaba en un presbiteri cobert amb una volta de creueria.


Destaca el gran absis semicircular, molt característic en alguns temples de la zona construïts en aquest moment. Està dividit exteriorment en cinc espais gracies a quatre fines semicolumnes adossades.


Els capitells d'aquestes semicolumnes estan molt erosionats i són de factura molt simple. Tots són bàsicament de temàtica vegetal, a excepció d'un, que presenta un cap de bou. En el carreu del seu costat veiem esculpida una estrella de vuit puntes.

Capitell de l'absis  Capitell de l'absis

Capitell de l'absis  Capitell de l'absis


Però el que ens crida l'atenció d'aquest absis és el seu gran finestral obert en el tram central, actualment cegat.


Està formada per tres arcs de mig punt en gradació i decorats amb un bossell. L'arc exterior també presenta un arc lobulat. En cadascun dels seus vèrtexs hi ha esculpida una flor de quatre pètals.

Detall de la finestra  

Els tres arcs descansen en una imposta decorada amb fulles en forma de punta de llança. Sota seu hi ha tres columnes a cada banda, amb capitells esculpits de gran qualitat, que en la part superior tenen esculpit un motiu de ziga-zaga i en el collarí tiges ondulants. En el costat esquerre trobem a un capellà amb les mans alçades i el manípul a la mà esquerra, en el capitell més exterior. En el central veiem uns motius vegetals en forma de volutes. En el registre superior es van representar uns castells. En el capitell més interior veiem el rostre d'un home, probablement noble, a jutjar pel seu tall de cabell.

Capitell del capellà  Capitell amb castells i volutes  Capitell amb un noble

En el costat dret, en el capitell interior, veiem dues estrelles de sis puntes entre les que hi ha un motiu vegetal. En el registre superior hi ha volutes en els extrems i caps d'animals en la part central del capitell. El capitell central té esculpit el cap d'una dona noble amb toca. El capitell exterior té una àliga que agafa entre les seves urpes a una llebre.

Capitell amb estrelles i volutes  Capitell amb el cap d'una dama  Capitell amb una àliga i una llebre

Sens dubte, aquests dos personatges nobles esculpits en una part tant important del temple només pot significar que són els seus promotors, que van voler deixar clar a qui pertanyia l'església i el seu domini sobre aquell territori.

Les bases de les columnes estan decorades amb motius vegetals dins semicercles.

Bases de les columnes  

Aquests tres parells de columnes s'alternen amb uns altres tres parells de petites columnetes. Els seus capitells tenen esculpides petites volutes i motius vegetals en el costat esquerre i unes tiges perlades, decoració geomètrica i petites volutes i motius vegetals a la dreta.

Capitells del costat esquerre   Capitells del costat dret

L'any 2007, uns veïns del poble i el professor Pedro Echeverría Goñi van enretirar el sagrari del retaule neoclàssic, situat en l'interior de l'absis. D'aquesta manera, es va poder veure que la finestra segueix el mateix patró de decoració per la cara interna, en aquest cas només amb dos parells de columnes i dos de columnetes. Per tant, també hi ha només dues arquivoltes de bossell, l'exterior decorada amb un guardapols de tipus vegetal. Les arquivoltes descansen en una imposta amb fulles en forma de llança com per la cara exterior. En aquest cas entre els capitells i aquesta motllura trobem un motiu de ziga-zaga en el costat dret i més fulles en forma de llança a l'esquerra. Els seus capitells són similars als de fora. En el capitell exterior del costat esquerre veiem una estrella de set puntes i una de cinc, sobre les que hi ha unes volutes i caps d'animals. El capitell interior té volutes en el registre superior i dues flors de sis pètals circumscrites en el nivell inferior. El capitell exterior torna a presentar volutes en els dos nivells, de factura més simple. Com en l'exterior, els capitells tenen un collarí decorat amb una tija ondulant. Les columnes més petites tenen els seus capitells esculpits amb un doble nivell de volutes.

Finestra per la part interior  

Però el que crida més l'atenció són les pintures que encara la decoren, fetes en el primer terç del segle XV. Es tracta d'una decoració vegetal i geomètrica a base de colors negres, vermells i grocs.

Entre els anys 2014 i 2015 es van poder estudiar a fons aquestes pintures, així com també es van fer cates en diferents punts del creuer i es va comprovar que sota les capes de calç del sostre i dels murs es conserven també pintures murals de la mateixa època. Podeu consultar tota la informació d'aquests treballs en aquest enllaç, d'on hem extret la fotografia de la finestra.

El tambor absidal està dividit internament per petites columnes, que s'uneixen en arcs, que arrenquen d'una mènsula on hi ha un cap esculpit. Malauradament, el fet de col·locar el retaule va implicar la destrucció parcial d'aquests elements.

El creuer està cobert amb una volta de creueria, reforçada per nervis, que descarreguen la seva força en uns contraforts. Els del costat nord estan ocults per la sagristia, i un dels del costat sud va ser també parcialment tapat per el porxo construït posteriorment. Els contraforts estan dividits per una imposta llisa, que recorre el creuer i el tambor absidal. Tenen columnetes adossades similars a les que hem vist en la finestra del absis. Els seus capitells estan decorats amb motius vegetals, cintes perlades i caps d'animals. Les bases també segueixen els models ja descrits, amb motius vegetals dins un semicercle.

Capitells del contrafort

Capitells del contrafort  Capitells del contrafort  


En el mur sud del creuer, al costat del contrafort, hi havia una finestra, actualment cegada i de la que es conserva l'arc exterior, part de la imposta de fulles en forma de llança, la part alta d'un capitell i dos fragments de columnetes intermèdies amb els seus capitells: un geomètric i un vegetal.

Antiga finestra  Detall de la imposta

Capitell de la finestra  Capitell de la finestra


La nau s'uneix al presbiteri mitjançant un arc triomfal apuntat, que es recolza en pilastres  amb capitells vegetals força erosionats. Aquestes pilastres tenen unes petites columnes adossades, que no arriben a terra, si no que descansen amb mènsules decorades amb caps humans.

S'accedeix al temple per una porta oberta en el mur sud i protegida per un porxo de factura posterior. La porta està formada per quatre arcs apuntats, decorats amb un bossell en l'angles. Els arcs acaben en una imposta decorada amb una tija ondulant.

Porta d'accés  

Els arcs centrals descansen en dues parelles de columnes, que ens recorden a la Porta Speciosa del santuari d'Estíbaliz.

Columnes del costat esquerre   Columnes del costat dret

Dos dels fusts de les columnes estan decorats amb motius vegetals que es van entrellaçant i a l'espai que creen hi ha un botó circular. Els altres dos tenen un entrellaçat que recorda als cistells.

Columnes del costat esquerre   Columnes del costat dret

El capitell exterior esquerre està decorat amb fulles d'acant i volutes. En el capitell interior veiem a un lleó, que agafa amb una de les seves urpes a una serp. En el costat dret veiem un altre capitell amb fulles d'acant i un capitell amb dos cercles, dins els quals hi ha una creu, el braç vertical de la qual supera el cercle.

Capitells del costat esquerre   Capitells del costat dret

Malauradament, en la nostra visita a la zona no vam trobar les complicitats suficients per poder accedir a l'interior de temples com aquest i oferir-vos imatges i contribuir així a la seva difusió i coneixement. Ho seguirem intentant en futurs viatges.