País Basc / Euskadi - Àlaba / Araba


Santa Lucía de Zambrana
(Zambrana)

   42º 39,689'N ; 2º 52,678'O    
Les primeres notícies que conservem del lloc de Zambrana daten del 1058, en una donació de bens. En aquest document també es cita l'església de San Vicente Mártir. Aquest temple va ser enderrocat en el segle XVII. Estava situat uns dos cents metres al nord-est de l'església parroquial de Santa Lucía.


El material de l'enderroc de l'església de San Vicente va ser utilitzat per ampliar el temple de Santa Lucía, l'any 1696, moment en que es van construir dues voltes de creueria. Així doncs, per exemple, trobem unes impostes decorades amb boles reutilitzades com a dovelles en les finestres del campanar.


En la dècada dels vuitanta del segle passat es van  localitzar dos elements procedents de l'antic temple. Es tracta del timpà i la llinda de la porta d'accés. Actualment estan col·locats en el porxo del temple parroquial. Malauradament, el timpà està molt erosionat, probablement es va allisar per utilitzar-lo com una gran llosa.


En la part central veiem a la Verge amb el Nen a la falda, dins una màndorla decorada amb boles i sostinguda per dos àngels. Al costat de cada àngel hi ha un lleó.


Envolten el timpà onze dovelles esculpides amb diversos animals. En la dovella de més a l'esquerra veiem a dos aus, que giren el seu coll cap a dins, on hi ha una flor. En les dues següents hi ha dos felins. A continuació veiem un gall, tot i que molt erosionat. Li segueix una au que té entre les seves urpes a un peix. La dovella central té representada a una sirena de doble cua.

Detall del timpà  Detall del timpà

A continuació trobem un lleó que gira el coll, una sirena, un altre lleó similar a l'anterior, un felí en la mateixa posició i un home amb un bastó.

Detall del timpà  Detall del timpà

La llinda té en la part central un crismó trinitari, flanquejat per dos lleons alats i dos pelicans. En el costat esquerre també veiem un ésser amb cos d'au, cua de serp i urpes i cap de felí. Cal pensar que en el costat dret hi havia una bèstia similar, però no s'ha conservat.


En l'interior del temple es conserva una senzilla pica baptismal, sense decoració.