País Basc / Euskadi - Àlaba / Araba


Santa Maria de Tobera
(Berantevilla)

  42º 41,139'N ; 2º 47,154'O    
En el cim d'un petit turó, envoltada de camps i un parell de magatzems agrícoles, trobem el que va ser la parròquia d'un nucli avui desaparegut.


El temple es va aixecar en el segle XII amb una sola nau rectangular, feta amb pedruscall i argamassa i un absis semicircular fet amb carreus ben escairats. El tambor absidal està dividit exteriorment en tres espais gràcies a dues columnes adossades.


Aquestes columnes tenen uns capitells amb una decoració de tipus geomètric. El del costat sud té cercles que s'entrecreuen i dues boles o fruits en els angles. El del costat nord presenta un escacat i dues volutes que aixopluguen dues boles.

Capitell sud  Capitell nord

En el tram central de l'absis, entre dues impostes escacades, s'obre una finestra de mig punt i una esqueixada. Exteriorment està decorada amb dues arquivoltes, que descansaven en un parell de columnes, actualment desaparegudes. L'arquivolta interior és de bossell, mentre que l'exterior tenia esculpides mitges boles, de les quals conservem la meitat. Envolta aquest arc un guardapols escacat.


Interiorment presenta la mateixa decoració i estructura que hem vist a l'exterior.


En el mur sud del presbiteri trobem una finestra de característiques similars, tot i que parcialment cegada per la construcció de la sagristia i la porta que comunicava aquesta estança amb el temple.


L'absis té una cornisa escacada, que es recolza en mènsules esculpides. Malauradament, la majoria han estat força mutilades. En l'extrem més meridional trobem una mènsula on hi ha dues figures humanes en clara actitud sexual, abraçades i amb les cames entrellaçades, que han perdut els seus caps. La següent mènsula presenta a un personatge masculí, que ha perdut les extremitats inferiors i que probablement s'estava masturbant o feia ostentació del seu membre. A continuació veiem el cap d'una bèstia, un rèptil, probablement una serp, de la boca de la qual surt la cama d'un home. És sens dubte un dels elements més interessants del temple per la seva acurada talla.

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

En la següent mènsula no podem veure l'element que s'hi va esculpir, doncs no s'ha conservat. Només veiem els rotlles horitzontals que la recorrem, una característica de les mènsules d'aquest temple. A continuació tornem a trobar a una parella en actitud sexual, també força erosionada. Les dues darreres mènsules tornen a estar erosionades i no ens permeten veure que s'hi va esculpir. En la primera sembla entreveure's un cap humà, mentre que la darrera és de més mal interpretar.

Mènsula esculpida   Mènsula esculpida

   Mènsula esculpida   Mènsula esculpida


L'interior de l'absis es cobreix amb una volta de quart de cercle i de canó el presbiteri, totes dues arrenquen d'una imposta escacada. Com en l'exterior, hi ha una segona imposta escacada, per sota del nivell de la finestra.


El presbiteri i la nau s'uneixen mitjançant un triple arc triomfal de mig punt, l'interior del quals es recolza en dues columnes adossades. Els seus capitells estan esculpits amb figures molt tosques. En el capitell del costat esquerre trobem a una figura vestida amb túnica, que es cobreix el cos amb les seves mans. A la seva dreta hi ha una serp enroscada. Ja en les cares laterals veiem a un personatge amb un arc i a un personatge similar al de la cara central, però amb només un dels braços sobre el seu cos. En els angles veiem dos fruits. Algunes fonts han identificat aquest capitell amb l'expulsió d'Adam i Eva del Paradís. Ens costa sumar-nos a aquesta teoria, doncs el personatge central va clarament vestit amb túnica i tots els personatges semblen masculins i calbs...En el capitell dret veiem a un altre personatge calb, vestit i amb les mans a sobre el cos, al costat del qual hi ha un peix. A la seva esquerra veiem un quadrúpede rampant. A l'altra cara del capitell hi ha un altre personatge, similar als anteriors, que sembla tenir a les seves mans un llarg corn. Podria tractar-se d'una escena de caça? No hi veiem cap arma... No hem trobat la resposta en la bibliografia consultada.


Malauradament no vam poder veure correctament aquests capitells ni fotografiar-los amb el detall que ens hauria agradat, doncs una reixa ens impedeix accedir al presbiteri. És similar a la que vam trobar a San Esteban de Ribera, si bé aquesta no permet posar ni un sol peu dins el temple. Tenint en compte el valor dels seus capitells, creiem que aquesta reixa hauria de permetre accedir al presbiteri i poder-los contemplar, evitant al mateix temps els actes vandàlics.


En el mur sud s'obre la porta d'accés, formada per un sol arc de mig punt, que mostra signes d'haver estat modificat al llarg dels segles.


Als peus de la nau es conserva la pica baptismal llisa.