Castella i Lleˇ - ProvÝncia de S˛ria


EsglÚsia de San Miguel Arcßngel de Bordecorex
(Caltojar)

41║ 22,619'N ; 3║ 43,477'E   
En l'any 1060, el rei Ferran I va conquerir la vila de Berlanga. Des d'allÝ va iniciar diverses campanyes per la vall del riu Bordecorex, on va arrasar diverses fortaleses islÓmiques. Malgrat aix˛, encara es conserven dues talaies musulmanes d'aquesta Ŕpoca a la vall.

Talaia andalusina     Talaia andalusina

El temple va ser constru´t en dos moments diferents, malgrat que no massa llunyans en el temps. Com Ús habitual el temple es va comenšar a aixecar per la capšalera a finals del segle XII o principis del XIII. ╔s la part mÚs interessant del temple, si mÚs no externament, doncs la part interior estÓ tapada per un retaule barroc.


La capšalera estÓ formada per un absis semicircular. Sota la teulada tenim una cornisa, que es recolza en mŔnsules molt simples. La majoria sˇn llises. Trobem un parell decorades amb fulles trilobulades, una altra tÚ una mitja lluna esculpida i una altra una cara humana. Per sota un fris d'arcs cecs, que descansen en unes mŔnsules fetes amb tres rotlles. Ens recorda, tot i que amb una factura mÚs tosca, a l'absis de la ve´na esglÚsia de San Miguel Arcßngel de Caltojar.  El tambor absidal estÓ dividit en tres espais grÓcies a dues columnes adossades, que acaben en capitells decorats amb boles sota la teulada.


Capitell de l'absis    Capitell de l'absis

En cadascun d'aquests espais s'obria una finestra d'una sola esqueixada, actualment cegades.


El presbiteri estÓ cobert amb una volta apuntada, que arrenca de dues impostes. TambÚ la coberta de l'absis tÚ perfil apuntat. La comunicaciˇ entre els dos espais es fa mitjanšant un arc que es recolza en dues columnes adossades, amb els capitells de tipus vegetal. L'arc triomfal Ús doble i tambÚ es recolza en dues columnes adossades. Els seus capitells sˇn similars als de l'exterior de l'absis, decorats amb boles.

La nau va ser aixecada anys mÚs tard, a mitjans del segle XIII o ja principis del XIV en estil g˛tic. La porta s'obre en el mur sud, protegida per un porxo renaixentista. Malauradament no us podem oferir imatges ni d'aquesta porta ni de l'interior, per que el capellÓ del poble no deixa accedir-hi als visitants.

L'any 2018 es va ensorrar parcialment la torre campanar que hi ha als peus de la nau. Per sort, rÓpidament es va reconstruir i actualment ofereix aquest aspecte.


En ensorrar-se la torre, aquesta va caure majoritÓriament sobre l'edifici de la rectoria, que estava adossat al nord del temple i que ja estava en runes. Per aquest motiu es va decidir eliminar-lo completament. Queda com a testimoni la porta que comunicava l'esglÚsia amb la rectoria.