Castella i Lleó - Província de Sòria


Nuestra Señora de la Asunción
(Villasayas)

   41º 21,175'N ; 2º 36,613'O    
El temple que ha arribat fins als nostres dies és el fruit de nombroses modificacions al llarg dels segles. D'època romànica només es conserven la portalada i la galeria porxada. La capçalera es va reconstruir en època gòtica. La nau correspon a les reformes que es van fer en el segle XVII. Un segle més tard es van afegir dues capelles laterals.


La galeria porxada es va construir en la segona meitat del segle XII. Està formada per nou arcs, distribuïts en dos grups de quatre a banda i banda de l'arc central, que permet l'accés al porxo.


Malauradament els arcs van estar cegats fins l'any 1996, en que es va procedir a restaurar el temple. Aquest fet va provocar que alguns capitells fossin mutilats. Els arcs de mig punt es recolzen en columnes de doble fust, que tenen els capitells esculpits. Els dos capitells més occidentals són de tipus vegetal.

Capitell vegetal   Capitell vegetal   Capitell vegetal

Capitell vegetal   Capitell vegetal   Capitell vegetal


El tercer, en canvi, és fruit d'alguna restauració o reconstrucció, doncs no es correspon amb la resta. Té esculpit unes fulles, gairebé sense relleu.

Capitell vegetal   Capitell vegetal   Capitell vegetal

El darrer capitell del costat esquerre, es recolza en el pilar de l'arc d'accés. Està decorat amb dues parelles d'harpies, amb el coll girat, i que s'enfronten entre elles.

Capitell amb harpies   Capitell amb harpies

Ja en el costat dret de l'arc d'accés trobem un capitell historiat. Malgrat la seva erosió, podem veure a dos personatges lluitant amb dues bèsties, probablement lleons.

Capitell de lluita   Capitell de lluita

El següent capitell torna a ser de tipus vegetal.

Capitell vegetal   Capitell vegetal   Capitell vegetal

A continuació es van esculpir dos dracs en les cares frontals i altres bèsties en les cares curtes.

Capitell vegetal   Capitell vegetal   Capitell vegetal

Completa la galeria un capitell vegetal.   


Capitell vegetal   Capitell vegetal   Capitell vegetal

En el primer i últim arc trobem unes escultures adossades al mur. La del costat est podria representar a un profeta o un apòstol.

Figura d'un profeta o apòstol     Figura d'un profeta o apòstol

La del costat oest es va malmetre quan es va tancar la galeria i no es pot identificar que representa. Alguns estudiosos l'identifiquen amb un atlant, que sosté el mur.

Figura d'un atlant     Figura d'un atlant

Sobre l'arc d'accés al porxo trobem un grup escultòric que representa l'Anunciació i que es va recol·locar en aquest indret posteriorment. Es desconeix quina era la seva ubicació original.


Centra el conjunt la Verge Maria, flanquejada per l'arcàngel Sant Gabriel i Sant Josep.

Sant Gabriel     Verge Maria     Sant Josep

En els carcanyols de l'arc d'accés a la galeria trobem dues imatges en relleu. En una banda podem veure a Samsó amb e lleó, mentre que l'altra trobem una figura molt desgastada que podria ser una Maiestas Domini, doncs està asseguda i vestit amb túnica o mantell.

Samsó i el lleó     Figura sedent

La porta d'accés està formada per tres arcs de mig punt en gradació.


El més exterior està decorat amb un bossell. Està protegit per un guardapols decorat amb motius vegetals.

Detall del guardapols    Detall del guardapols

Detall del guardapols    Detall del guardapols


L'arc central, en canvi, té esculpits tot un repertori d'animals fantàstics, característics del romànic del segle XII. D'esquerra a dreta trobem dues harpies amb les ales desplegades. També hi ha un personatge amb túnica que cavalca sobre un griu. A continuació hi ha una au, que es pica la cua. En la clau hi ha dos animals fantàstics amb cap felí  i cos de rèptil alat. Trobem una bèstia similar, en aquest cas enredat en un arbust. Novament trobem dos grius, un drac i una bèstia amb cap de lleó i cos de rèptil alat.

Harpia   Harpia   Personatge sobre un griu

Au picant-se la cua   Bèsties amb cap felí   Bèstia entre un arbust

Dos grius   Drac   Bèstia amb cap de lleó i cos de rèptil


Aquest arc es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits. El del costat esquerre té representats a dues harpies, mentre que el del costat dret tenen a dos homes lluitant amb dos lleons rampants.

Capitell esquerre    Capitell dret

En l'interior del temple costa trobar elements romànics, doncs va ser profundament reformat en època barroca. Quan es va eliminar la capçalera romànica en el segle XV, es van aprofitar les columnes i capitells de l'arc triomfal en el nou arc, de perfil apuntat. Els capitells són de temàtica vegetal.  La columna i la base del costat sud van ser rebaixades per a facilitar l'accés al púlpit.