Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de San Juan Bautista
(Tozalmoro)

41º 44,970'N ; 2º 16,978'O    
Les primeres notícies que ens han arribat de lloc de Tozalmoro daten del 1270, quan apareix citat en un cens. Aquest temple va ser edificat en el segle XII amb una sola nau acabada en un ampli presbiteri i un absis semicircular.


L'absis està dividit en tres espais mitjançant dues columnes adossades, que tenen els capitells historiats.


En el del costat sud veiem a dos personatges en els angles que porten un bàcul o bastó. Els acompanyen dues figures més en la cara frontal i una en cada cara lateral, totes elles amb els braços creuats. El del costat nord és similar, si bé els personatges dels angles porten barba i no porten bastó. Les altres figures apareixen amb les mans entrellaçades entre ells.

Capitell de l'absis    Capitell de l'absis


Cadascun dels tres espais en que es divideix l’absis té una finestra en forma d'espitllera, protegida per una arquivolta de mig punt que es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals. Aquesta mateixa decoració de les finestres es repeteix per la part interior de l'absis.

Finestra de l'absis   Finestra de l'absis   Finestra de l'absis

Capitell de l'absis    Capitell de l'absis

Capitell de l'absis    Capitell de l'absis

Capitell de l'absis    Capitell de l'absis


Un finestra de similars característiques s’obre en el mur sud del presbiteri.


El capitell del costat dret té característiques similars als de la part superior de l'absis: amb un personatge barbut i un bastó en l'angle i altres dos amb els braços creuats. El capitell del costat dret és de temàtica vegetal.

Capitell esquerre     Capitell dret

Completen la decoració de l'absis la cornisa escacada, que hi ha sota la teulada, i el permòdols en que es recolza. Tots els permòdols són figurats. Podem veure-hi representats, de sud a nord, un cap d’una bèstia, un lleó, un home masturbant-se, una dona en actitud sexual, una harpia, una au, un quadrúpede, una sirena de doble cua, un músic tocant el rabec, un motiu vegetal, un barril, un personatge que porta caputxa i sosté dues copes, un cilindre i una fulla i un permòdol amb cinc rotlles.

Permòdols esculpits     Permòdols esculpits

Permòdol esculpit     Permòdols esculpits

Permòdols esculpits     Permòdols esculpits

Permòdols esculpits


També són historiats els permòdols del presbiteri. En aquest cas podem veure dos serps entrellaçades, un quadrúpede, un cilindre amb dues rosetes, una roseta, un element vegetal, un cap barbat i un gall en el costat sud i un àngel amb un llibre, una llebre, un permòdol sense decorar, una roseta, un cap de lleó, una figura barbada masturbant-se i una altra figura humana amb les mans al pit.

Permòdols del presbiteri sud     Permòdols del presbiteri sud

Permòdols del presbiteri sud     Permòdols del presbiteri nord


La nau té una coberta de fusta a dos aigües. El presbiteri, en canvi, està cobert amb volta de canó i l'absis de quart d'esfera. Els arcs torals, que reforcen la volta del presbiteri, són dobles i també apuntats. Descansen en columnes adossades que tenen els capitells esculpits amb motius vegetals i entrellaçats.


En el mur sud trobem la porta d'accés principal. Està formada per tres arquivoltes, que es recolzen en dues parelles de columnes amb els capitells esculpits, que recorden molt a la veïna església de Fuensaúco.


En els capitells del costat esquerre de la portalada veiem harpia barbada amb una serp, Sant Miquel i el drac, de cara humana.

Capitell de la portalada     Capitell de la portalada

En el costat dret veiem una altra harpia entre pinyes i tres personatges amb grans mans i un àngel, que alguns estudiosos han identificat com les Tres Maries i l’àngel en el sepulcre de Crist.

Capitell de la portalada     Capitell de la portalada

El timpà està esculpit d'una manera tosca, intentant copiar el de Santo Domingo de Sòria. En aquest cas es substitueix la figura de Déu per la de la Verge amb el Nen a la seva falda. La poca destresa del mestre picapedrer la podem veure en la talla de la mandorla, que no arriba a envoltar totalment a Maria. Quatre àngels, que porten els símbols del Sant Sopar, envolten a la Mare de Déu. A banda i banda, i condicionats per l'alçada del timpà, trobem dues figures. Els del costat esquerra tenen nimbe. El més gran, que té barba, porta un llibre i manípul en la mà dreta. El més petit sosté un encenser.  Els personatges del costat dret no tenen nimbe però també sembla que siguin religiosos, doncs el personatge més gran porta estola  i una copa, mentre que el més petit porta manípul. Envolta al timpà un arc decorat amb serps i motius geomètrics en forma de niu d'abella.


El timpà es recolza en dos muntants. En l’esquerra trobem tres personatges guiats per un àngel. Dos d'ells estan agafant pel coll al tercer. En el muntant dret veiem un gran cap barbat, un personatge amb les mans al pit i una harpia.

Muntant esquerre     Muntant dret

En diferents punts de la portalada, especialment en les dovelles, trobem nombroses marques de picapedrer, algunes de les quals tenen forma de creu.

Detall de la portalada     Detall de la portalada

La porta estava protegida per un porxo, del que es conserven dues mènsules esculpides. Una d'elles presenta un músic amb un rabec i l'altra un cap d'una bèstia.

Mènsula esculpida     Mènsula esculpida

En el mur nord trobem una altra porta, que dóna accés al cementiri. Està formada per una arquivolta de mig punt, que es recolza en dues columnes que tenen capitells esculpits amb motius vegetals. El seu timpà està esculpit amb tres grans botons amb flors. Ressegueix la forma semicircular del timpà un fris d'arcs cecs en l'interior dels quals trobem petits caps humans, de factura molt tosca.

En l'interior del temple es conserva una senzilla pica baptismal romànica. Al seu voltant hi ha fragments d'una alta pila baptismal, que es van localitzar durant la restauració del temple. En aquest cas si que presenta decoració a base d'elements vegetals en forma de tiges ondulants. També hi trobem un fris de petits arcs de mig punt.

També són d'època romànica les quatre columnes on es recolza l'absis, que tenen els seus capitells decorats amb elements vegetals.

S'accedeix al recinte del temple mitjançant una porta sobre la que hi ha tres esteles funeràries amb creus esculpides.

Accés al temple     Estela funerària