Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de San Martín
(Rejas de San Esteban)

41º 37,323'N ; 3º 15,803'O    
Va ser edificada en el segle XII, com la veïna església de San Ginés.  Al contrari del que succeeix en aquest darrer temple, la de San Martín conserva encara bona part de la fàbrica romànica.

El temple té una sola nau, amb coberta de fusta a dos aigües, acabada en un absis semicircular, precedit d'un ampli presbiteri. Aquest està cobert amb volta de canó apuntada. L'arc triomfal, també apuntat, es recolza en dues columnes adossades, que tenen els seus capitells esculpits amb palmes i altres motius vegetals. Els seus àbacs estan decorats amb puntes de diamant, que es prolonguen per l'absis en forma d'imposta.


A banda i banda del presbiteri trobem dos arcs cecs, que s'uneixen en un capitell esculpit amb palmetes, que es recolza en una columna de doble fust. Aquesta zona  i l'absis estaven totalment cobertes per pintures murals, d'estil gòtic, de les que encara es poden veure alguns fragments. Estan datades en el segle XV.

En la part inferior del tambor absidal, en el costat de l'epístola, veiem a dos acòlits posant la mitra a un bisbe (Sant Martí de Tours?). En el registre inferior hi ha un personatge nimbat, del que només es conserva el cap.


Ja en el presbiteri, veiem a un àngel que porta un escut d'armes de color blau amb 13 cercles blancs. Al seu costat hi havia una figura, ara desapareguda. Sobre l'altre arc cec del presbiteri sud, hi ha un cavaller al costat d'una ciutat. Per a alguns estudiosos seria Sant Martí partint la seva capa, però semblaria més la imatge de Santiago matamoros, una figura molt popular a Castella.


Dins de l'arc que hi ha sota de la imatge de l'àngel que porta un escut, veiem l'escena de la creació d'Eva a partir d'Adam. Aquesta escena sembla ser de factura prèvia a la resta de pintures del temple i estarien datades en el segle XIII.


En el costat nord del presbiteri hi trobem als dotze apòstols flanquejant una Maiestas Domini desapareguda.

Ja a la nau, en el mur sud, trobem una figura de sant Cristòfol.


L'absis és llis i de planta semicircular. En el centre s'obre una finestra en forma d'espitllera, emmarcada dins un arc de mig punt.


Aquest està decorat amb dues arquivoltes decorades amb boles, que es recolzen en un parell de columnes. El capitell del costat esquerre té esculpides dues àguiles, mentre que el del costat dret té dos lleons.

Finestra de l'absis

Capitell de l'absis     Capitell de l'absis


La teulada es recolza en una cornisa decorada amb boles, que es recolza en mènsules esculpides amb motius geomètrics i vegetals.

Mènsules esculpides

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides


En el costat sud del presbiteri també es conserven les mènsules sota la cornisa. La majoria són de temàtica vegetal o geomètric, però en veiem un on es va esculpir a un bisbe.

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides

La porta d'accés es troba en el mur sud. Està formada per tres arquivoltes de mig punt en gradació. La més interior està decorada amb flors de quatre fulles circumscrites.


La central, en canvi, està decorada amb forma de bossell i grans boles. En l'intradós veiem puntes de diamant. La més exterior, per la seva banda té tres motius diferents: entrellaçats, boles i escacats.


L'arquivolta central es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits. En el del costat esquerre trobem dos lleons, mentre que en el capitell dret trobem a Samsó amb el lleó en una de les cares i un altre lleó mossegant a un home estirat al terra en l'altra.

Capitell de la porta principal     Capitell de la porta principal

Els cimacis estan decorats amb motius vegetals entrellaçats, que acaben en caps d'animals feréstecs.

Cimaci     Cimaci

La portalada està construïda sobre un cos avançat, amb un teuladet que es recolza en mènsules esculpides.

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides

Mènsules esculpides     Mènsules esculpides


Protegint la portalada trobem una galeria porxada. Entre 1982 i 1983 es va desmuntar completament la galeria, que estava cegada i que es feia servir com a corral, i es va tornar a muntar pedra a pedra.

Galeria porxada     Galeria porxada

Està formada per dos grups de tres arcs, situats a banda i banda de l'arc d'entrada. Els arcs es recolzen columnes dobles o quàdruples, que tenen capitells de tipus vegetal.

Capitell vegetal     Capitell vegetal

Capitell vegetal     Capitell vegetal

Capitell vegetal     Capitell vegetal

Capitell vegetal     Capitell vegetal

Capitell vegetal     Capitell vegetal

Capitell vegetal     Capitell vegetal

Capitell vegetal     Capitell vegetal

Capitell vegetal     Capitell vegetal


Els arcs estan resseguits per un fris de puntes de diamant.


En el costat est trobem un altre arc, que permet l'accés al porxo.


Sota la teulada de la galeria, trobem les mènsules on es recolza la teulada. La majoria són llises, si bé podem veure un cilindre i una pinya.

Mènsula esculpida     Mènsula esculpida

En el mur nord trobem una altra porta, molt més senzilla. Està formada per dos arquivoltes. Com en el cas de la porta del mur sud, l'arquivolta interior està decorada amb flors circumscrites. La segona arquivolta es decora amb un bossell i boles.


A banda de la finestra de l'absis, el temple en té una altra en el mur oest. És d'una sola esqueixada i està decorada amb un arc de mig punt recolzat en dues columnes amb els capitells llisos.


Corona aquest mur un campanar de cadireta de dos ulls.