Castella i Lleó - Província de Sòria


Església de San Pedro
(Perdices)

41º 28,926'N ; 2º 27,211'O    
Església de finals del segle XII, situada a la part alta de la població i separada d'aquesta.


Està formada per una sola nau, amb coberta de fusta, acabada a l'est en un absis. A diferència del que és habitual en el romànic de la zona, l'absis no té planta semicircular, si no pentagonal per l'exterior i semicircular per l'interior.


Exteriorment trobem una columna adossada en cadascun dels angles amb capitells de senzilla factura. Tres d'ells són de temàtica vegetals, mentre que l'altre té una escena de lluita entre dos bèsties i caps humans en els angles.

Capitell vegetal     Capitell vegetal

Capitell amb bèsties     Capitell vegetal

Capitell amb bèsties     Capitell amb bèsties


Per la part interior aquestes arestes estan reforçades per columnes adossades, de les que surten els nervis que sostenen la volta de l'absis. Els seus capitells tenen esculpits grius, pinyes i altres fruits.

La comunicació entre l'absis i el presbiteri es fa mitjançant un arc toral apuntat doble, que descansa en dues parelles de columnes amb els capitells esculpits. En el costat nord veiem un capitell vegetal amb boles en els angles i un capitell amb dues harpies amb les ales desplegades.  En el mur sud tenim un capitell de tipus vegetal i un historiat, amb una escena poc habitual. Es tracta de l'alliberament de Sant Pere, patró del temple. En el costat est veiem a l'apòstol que està dret amb les claus del Cel a una de les seves mans. Amb l'altra assenyala una porta. En la cara central veiem el moment de l'alliberament, amb un àngel que agafa al sant per ajudar-lo a fugir del seu captiveri.

Trobem un arc de característiques similars en la comunicació entre la nau i el presbiteri. El capitell més oriental del costat sud té esculpits un combat entre un cavaller vestit amb cota de malla i un lleó, al que li clava l'espasa en el llom. En el capitell del seu costat trobem a Samsó amb el lleó. També hi ha una fulla amb els nervis molt marcats, que es mossegada per un cap de felí.

En el costat nord veiem a un àngel que encadena a una serp de tres caps. En l'altre capitell hi ha un personatge religiós que porta un bàcul i un altre clergue. Els acompanya un petit personatge amb unes petites campanes i un personatge femení amb un filacteri, que  ocupa la cara occidental.

La coberta del presbiteri és apuntada, reforçada per dos arcs torals, que descansen en mènsules llises.

El temple tenia dues portes d'accés, de les quals només una és encara practicable. Aquesta es troba en el mur sud. Està formada per quatre arquivoltes de mig punt en gradació.


El primer arc està fet amb dovelles llises, mentre que el segon està decorat amb boles, el tercer amb un bossell i el quart amb un escacat. Envolta el conjunt un guardapols amb estrelles.

Detall de la portalada     Detall dela portalada

Els dos arcs parells es recolzen en dues parelles de columnes, que tenen els capitells esculpits amb motius vegetals molt senzills.

Capitell vegetal     Capitell vegetal

Capitell vegetal     Capitell vegetal


La porta del costat nord ha estat reconvertida en una finestra. És molt senzilla i està formada dos arcs de mig punt adovellats, que descansen en uns àbacs decorats amb boles. 

Portalada nord     Detall de la porta nord

Malauradament la vegetació ha crescut al seu davant i en la nostra darrera visita gairebé no vam poder accedir a ella.

Porta nord en l'actualitat   

Corona el mur oest un gran campanar de cadireta de quatre ulls.


El teuladet del campanar es recolza en mènsules esculpides on veiem caps humans: un bisbe, una dona i un home barbat  (en el costat sud)  i motius vegetals (en el nord).


En l'interior del temple es conserva una pica baptismal de pica troncocònica. També es conserva la pica d'aigua beneïda. Té forma quadrada amb boles als angles. S'alça sobre una columna amb el seu capitell de tipus vegetal.