Província de Girona


Sant Sadurní de Fustanyà
(Queralbs, Ripollès)

42º 20,522'N ; 2º 10,239'E     
La primera  menció en un document que trobem d'aquest temple data de l'any 978, en l'acta de consagració de l'església se Sant Jaume de Queralbs, que depenia de Sant Sadurní. El temple que ha arribat fins als nostres dies va ser construït probablement en el segle XII, tot i que en el segle XVI s'hi produïren algunes reformes.


L'església presenta una sola nau, capçada a l'est per un absis semicircular, més estret que la nau.

Absis         Absis

En la part central del tambor absidal s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada.


La nau està coberta amb una volta apuntada, que arrenca d'una senzilla motllura. Bona part de la volta conserva pintures d'època moderna, si bé la part més occidental ha estat repicada. 

Interior del temple   Fragment de la volta

L'absis està decorat amb unes petites mènsules llises, on descansa la cornisa on es recolza la teulada.


A banda i banda de la nau es van obrir dos arcs de de mig punt per allotjar-hi altars. En el del costat sud hi ha una finestra de mig punt i doble esqueixada.


L'aparell de l'edifici és de carreus ben tallats, polits i ordenats en filades força regulars. Aquest fet va fonamentar la llegenda que el temple va ser construït per unes fades, que vivien en unes coves properes. Només els homes van construir el campanar, d'aquí la imperfecció de la seva fàbrica. La realitat es que el campanar es va construir durant les reformes del segle XVI.


L'element més interessant és la porta d'accés, situada en el mur sud i protegida per una porxo de factura moderna. Està formada per tres arcs de mig punt en gradació.


En els seus batents encara es conserva bona part de la ferramenta romànica.

Detall de la forja romànica

Detall de la forja romànica    Detall de la forja romànica

Detall de la forja romànica    Detall de la forja romànica