Província de Girona


Claustre de Sant Domènec
(Peralada, Alt Empordà)

42º 18,457'N ; 3º 0,550'E   
En la segona meitat del segle XI es va fundar en aquest indret un convent augustinià. En 1285  la vila de Peralada va patir un important saqueig i un posterior incendi, que va fer necessària la reconstrucció de les muralles. Com que el convent es trobava a tocar d'aquestes, és molt probable que patís greus danys i algunes de les seves parts s'hagueren de reconstruir. 


L'any 1578 va passar a mans dels dominicans, que s'hi van estar fins l'any 1835, quan es va produir la seva exclaustració. A partir d'aleshores, va ser utilitzat com a hospital i més tard com a caserna. A principis del segle XX, es van enderrocar totes les estances que hi havia al voltant del claustre, ja que amenaçaven ruïna.


El claustre té planta rectangular. Els arcs de mig punt, molt rebaixats, es recolzen en parelles de columnes, que tenen els capitells esculpits. Les bases de les columnes també estan decorades amb boles o caps d'animals.


Aquest claustre ha estat reconstruït en diverses ocasions i es creu que en la darrera, en el segle XIX, es van aprofitar alguns elements d'altres punts del convent. Probablement el rebaixat dels arcs és fruit d'aquesta reconstrucció.


Galeria sud
Hi ha cinquanta-dos capitells, que estan esculpits majoritàriament amb motius geomètrics, vegetals i zoomòrfics. També en podem trobar alguns d'historiats. Comencem el nostre recorregut per la galeria sud, en el pilar oest. El capitell exterior té esculpits diversos personatges, de factura força tosca. En la cara central veiem a un personatge amb el braç dret sobre el pit i l'esquerre sobre la panxa. El flanquegen dues figures assegudes, que han estat identificats com a atlants. Als peus de cadascun d'ells hi ha el que sembla ser una calavera. En les cares laterals del capitell hi ha dos personatges alats, probablement querubins.  Al seu costat hi ha un capitell de temàtica vegetal.


El següent capitell exterior és el més interessant i més treballat de tots. En la cara interior veiem la creació d'Adam per part de Déu. En la cara de llevant tenim la creació d'Eva, que Déu treu del cos d'Adam. A continuació veiem a Eva i  Adam a banda i banda de l'arbre prohibit, on està enroscada la serp, que està mirant a Eva. En la darrera cara veiem a un home amb el que sembla una aixada i una dona que té un fus, que hem d'interpretar com a Adam i Eva treballant per a guanyar-se el pa, com a conseqüència d'haver estat expulsats del Paradís.  L'acompanya un capitell geomètric molt bàsic.  


A continuació trobem un altre capitell idèntic al que acabem de descriure i un altre difícil d'interpretar. Té alguns caps d'animal. pinyes i el que sembla ser l'escut dels Rocabertí. El capitell que l'acompanya és igual que el que trobem de tipus geomètric en la parella de capitells anteriors.


En el següent grup tornem a trobar un capitell geomètric com els anteriors i també un amb lleons rampants que comparteixen el cap en els angles.


Novament trobem un capitell geomètric com els anteriors, que es troba acompanyat per un en el que veiem a unes bèsties de rostre sinistre i ajupits, que ens recorden a simis.


En la darrera parella de capitells abans d'arribar al pilar de la cantonada sud-est, veiem un capitell vegetal, fet amb una pedra més gris que la resta de capitells i un capitell geomètric.


Adossats al pilar veiem un capitell vegetal, on també veiem un motiu de soga i un capitell amb volutes i altres motius vegetals.  En la part baixa de cada cara hi ha una cap d'animal.


Galeria est
La galeria del costat est té tots els capitells de temàtica vegetal o geomètrica. La seva tècnica ens fa pensar que aquesta va ser la darrera galeria en construir-se. Els dos capitells adossats al pilar sud-est tenen una decoració incisa a base d'espirals, flors i fulles nervades.


Els següents capitells són també de decoració vegetal, però en aquest cop amb més relleu. En la part superior veiem algun tipus de fulles o fruits en els angles i la part central. El capitell exterior té també fulles d'acant en la part inferior.


Veiem com l'abundància en els motius tallats es fa més evident en els següents capitells on veiem diversos motius vegetals i uns caps humans invertits en el capitell interior.


El capitell interior de la següent parella és de tipus geomètric, similar als de la galeria sud. En canvi l'exterior és similar al de la parella anterior.


Aquests models de capitells els tornem a trobar en la darrera parella de columnes abans d'arribar al pilar nord-est.


El capitell exterior del pilar té fulles d'acant i caps humans en els angles. El capitell interior, en canvi, és molt semblant a l'exterior de l'anterior parella.


Galeria nord
La galeria del costat nord comença amb un capitell vegetal i geomètric similar als que hem vist en el pilar sud-est. L'acompanya un capitell amb dues fileres de quadrúpedes, que han estat interpretats com a xais.


Els segueixen un capitell vegetal similar a l'anterior, però molt més simple i de pitjor factura i un capitell geomètric dels que ja hem vist en el costat sud.


Aquest capitell geomètric el tornem a trobar en la següent parella de capitells. L'acompanya un capitell amb quatre figures alades amb caps humans en els angles i pinyes en la part central.


Un cop més tornem a trobar un capitell geomètric simple en la part interior, mentre que el capitell exterior és historiat. Tots els personatges es troben sota un arc, que es sostenen en uns caps que trobem en els angles del capitell.  En la cara nord del capitell hi veiem a tres figures dretes. La de la dreta té una de les seves mans sobre la panxa, mentre que la mà dreta la té posada sobre el pit de la figura central. El personatge de l'esquerra, en canvi, té la mà dreta al damunt del seu pit i l'esquerra agafa pel braç a un home de la cara est.  Aquest té les mans sobre la seva panxa, mentre que l'altra personatge li està tapant la boca amb la mà. Amb l'altra mà, molt erosionada es tapa la pròpia orella. En la cara interna veiem a dos personatges amb les mans sobre la panxa. En la darrera cara veiem novament a dos personatges, un dels quals tapa un ull a l'altre. S'ha interpretat aquest capitell com un simbolisme de les conseqüències del pecat, que produeix ceguesa, sordesa i mudesa. 


En la següent parella veiem un capitell vegetal similar als que hem vist en la galeria est, però de factura més barroera. L'acompanya un capitell que té únicament en els angles una fulla lanceolada.


A continuació veiem un altre capitell historiat, del que es desconeix el seu significat. Novament, les escenes passen sota d'un arc que aixopluguen a dues figures: una masculina i una femenina. Semblaria que estan asseguts en una taula, potser d'un banquet, doncs en algunes figures semblen tenir cames sota la franja horitzontal que divideix el capitell. La seva parella és un capitell geomètric, com els que hem vist en tot el claustre.


Els darrers capitells d'aquesta galeria són un de tipus zoomòrfic i un altre vegetal. El primer només està esculpit en la seva part superior, on veiem uns animals saltant uns a sobre dels altres. El capitell vegetal té fulles d'acant distribuïdes en tres fileres.


Galeria oest
Adossats als pilar nord-oest trobem dos capitells de temàtica vegetal, similars als de la galeria est, però amb molt menys volum en la seva talla. En la part inferior dels capitells veiem diverses màscares o cares d'animals.


A continuació trobem un capitell amb dues fileres de quadrúpedes, similar al que hem trobat en la galeria nord. Al seu costat un capitell vegetal similar als que acabem de veure en el pilar.


En la següent parella de columnes trobem un capitell historiat, on veiem a quatre figures disposades en els angles. Un d'ells està assegut amb les cames creuades, en una posició típica de reis o nobles.  A la seva esquerra hi veiem un personatge amb un pal o bastó i un falcó. El segueix un personatge amb unes eines que per culpa de l'erosió no podem identificar. La quarta figura sosté el que sembla un bastó. Es creu que representa una escena de caça d'un noble, amb tres servents que li porten els diferents armes o elements necessaris per a la cacera. Entre els personatges hi ha un motiu ornamental a base d'una doble espiral. En el capitell adjunt hi ha quadrúpedes rampats, amb els caps comuns en els angles.


Entre aquesta darrera parella de capitells i els següents hi ha l'únic accés actual a l'interior del claustre. Aquests darrers capitells són de temàtica vegetal.


El capitell exterior de la penúltima parella d'aquesta galeria és com l'anterior. La seva parella és de tipus geomètric amb uns arcs peraltats en les cares del capitell.


Adossat al pilar veiem un capitell amb uns éssers alats amb el cap humà. L'altre presenta decoracions de tipus geomètric.


Un cop feta la descripció de tots els capitells, us convidem a veure més imatges mitjançant el següent enllaç.En els darrers anys s'ha restaurat el claustre i un cop retirades les calcificacions algunes figures han recuperat detalls i volums i també han aparegut restes de policromia. Esperem poder tornar-lo a visitar ben aviat i d'aquesta manera oferir-vos imatges més actualitzades.